17. 11.

K výročí událostí roku 89 bychom neměli ve škole úplně mlčet. Co ale říkat těm, kteří to vnímají jen jako  historii?

Běžná otázka: A pomohli jsme si vlastně nějak?

Včera k večeru proběhla v našem městě beseda s pamětníky místních  událostí z podzimu 1989. Sešlo se dost občanů, byly k vidění dobové dokumenty. V závěrečné diskuzi se jeden z hostů zeptal hlavního aktéra „A máme nyní svobodu?“, ten odpověděl s přesvědčením „Ano, máme“. Další tazatel otázku zopakoval a konkretizoval: „Máme nyní ekonomickou svobodu?“, řečník opět odpověděl, že ano. Své tazatele ale asi (úplně) nepřesvědčil. Jak to je?

Na podobné otázky najdeme dobře formulované odpovědi podložené fakty v blogovém příspěvku Tomáše Vodvářky, který dnes citoval i Neviditelný Pes: http://vodvarka.blog.idnes.cz/c/434442/Normalizace-zacala-v-listopadu-1989.html

Rozhodli to dělníci?

S blížícím se výročím Listopadu můžeme číst leccos – vše bylo připravené (Sovětským svazem a zdejšími komunisty, zdejší StB a generálem Lorencem, americkou CIA..). Komunisté se k vládě dostali s podporou dělníků, tvrdili, že vládnou jménem dělníků a spoléhali na dělníky (proto udržovali již přežitý stav, kdy hlavní město bylo zároveň centrem těžkého průmyslu). Dělnické milice podpořily převzetí moci v roce 48, pražští dělníci prý poslali v roce 68 slavný zvací dopis do Moskvy, po kterém přijely tanky, milice pomáhaly vyklidit demonstranty z ulic Prahy v srpnu 69. 

Milice měly pomoci i v listopadu 89. Ale to už se jim nějak nechtělo. Někteří milicionáři do Prahy vůbec nejeli, další tam dorazili, ale chovali se jen velmi váhavě a po krátké době se vrátili domů. Dokumenty najdeme na YouTubu (např.: http://www.youtube.com/watch?v=Ic0vD5tVupQ). Dnešní mládež již milicionáře nezná a neumí si je představit.

K událostem podzimu 89 patřilo i slavné vystoupení komunisty Miroslava Štěpána v podniku ČKD Praha, kdy mu dělníci odpověděli skandováním „Nejsme malé děti!“ a dali tak jasně najevo, že od pražských dělníků se komunistická vláda již podpory nedočká. (http://www.youtube.com/watch?v=c89MIWlqSNw)

Letná

V listopadu a prosinci 89 se pak po celé zemi rozběhla vlna protestů, které vyústily v politickou změnu. V Praze to byly stávky VŠ studentů a herců pražských divadel (herci a studenti vyjížděli současně po celé republice informovat, co se vlastně v Praze děje) a vlna demonstrací (nejprve na Václavském náměstí, pak na Letenské pláni).

Co se tam odehrávalo? Slovy písně jednoho ze známých disidentů Svatopluka Karáska Say No to the Devil:

„Na Letnou jsi se vydal, na Letnou. Na Letnou jsi se vydal, na Letnou. A tam na tý velký pláni jsi řek Ďáblovi Ne! a to tvé Ne!, to bylo dojemné! ….

 Zas vyseknou mu poklonu, vyseknou. Vyseknou mu poklonu, vyseknou.

Když je krásný, chytrý a mocný, nevadí, že je tak zlý!

Vyseknou mu poklonu, vyseknou. …“

Pro ty, co si chtějí píseň poslechnout celou (a nebojí se celého textu, muziky a lidí, s ní spojených): http://www.youtube.com/watch?v=-ifXg040zqo